sreda, 22. januar 2014

SKAGERRAK


Prijetno je piti jutranjo kavo ob pogledu na razčlenjene zalive Limfjorda. Še posebno, ker se ne mudi, saj od Aalborga do pristanišča Hirsthals, tu, na severu Danske, ni daleč. Tudi za ogled prijetnega mesteca, čakajoč na trajekt, ki odpluje šele pozno popoldan, ostane več kot dovolj časa.




Kakšno uro pred izplutjem je najin avto že parkiran v petem nadstropju čezoceanskega velikana. Odhod je bil izjemno točen, kljub temu, da je ta deset nadstropna ladja nabito polna.   



Ko barka strumno zareže prve brazde na gladini voda Skagerraka, z zgornje palube opazujeva oddaljevanje danske obale.


V dobrih štirih urah potovanja se dodobra spočijeva na palubi, pod prijetno božajočimi žarki severnega sonca. Seveda pa se je splačalo ogledati tudi razkošno notranjost trajekta, ki ti nudi neskončno možnosti zabave, da potovanje hitreje mine: Casino, bar, restavracija, bazen, solarij, savna itd.itd. Fred Olsen resnično obvlada!



Kakšno uro pred pristankom, se proti severu že čutijo obrisi razčlenjene obale norveškega skrajnega juga.  Tam na zahodu nekje je tudi rt Lindesnes, najjužnejša točka Kraljevine Norveške. 



Naš cilj pa je, od tam le nekaj deset kilometrov oddaljeno pristanišče Kristiansand, kjer se zelo hitro, brez nepotrebnih mejnih formalnosti tudi izkrcamo!




Izkazalo se je, da je bila odločitev za to možnost prihoda na Norveško, v vseh pogledih, prava!



Luko in mesto precej hitro zapustiva po precej ovinkasti deželni cesti št.12, ki vodi naprej, proti severu. Že prva doživetja norveške pokrajine, čeprav le skozi avtomobilsko okno, ne razočarajo. Nešteto čudovitih jezer, divje brzice rek, čudoviti borovi gozdovi. Da ne bi šle te lepote kar tako mimo, se odločiva prespati kar v gozdičku ob cesti kakšnih 10 km pred mestom Evje. Pred spanjem pa se seveda prileže večerja, z, v tem okolju zelo dragocenim, kozarčkom francoskega vina…

Ni komentarjev:

Objavite komentar