četrtek, 22. maj 2014

BERTAÈYN


Pokrajina na zahodni, atlantski obali Francije, ki se razprostira na polotoku med Rokavskim prelivom na severu in Biskajskim zalivom na jugu. 


Bretanijo zaznamuje bogata  tradicija, ki sega daleč v prazgodovinska obdobja. Ena od lepo ohranjenih značilnosti so zagotovo starodavni megalitski spomeniki: dolmeni, menhirji in cromlechi, katerih pravi namen še do danes ni povsem razjasnjen. L'alignement de menhirs de Lagatjar iz leta 2500 p.n.š., na severu Bretanije:


Odnos do tradicije se tu kaže na vsakem koraku. Muzejsko ohranjanje tehnične in kulturne dediščine na eni strani izraža velik nacionalni ponos, na drugi pa služi trženju v turistične namene. Tradicionalna Bretanska vas v Kerouatu:




Polotok Guérande je poznan po tradicionalnem solinarstvu, mesto z enakim imenom pa je eno najlepše ohranjenih srednjeveških mest v Franciji. Podobno kot Ston ali Dubrovnik tudi Gwenrann (bret.) ščiti obzidje s stražnimi stolpi, dvižnimi mostovi in vodnim jarkom, ki v obsegu meri več kot 1.300 metrov.


Znotraj obzidja lahko občudujemo čudovito ohranjene primerke sakralne in bivalne arhitekture:



Razčlenjena obala Bretanije ponuja veliko pestrost: od čudovitih peščenih plaž v zalivih, kjer so vode Atlantika dovolj tople celo za kopanje





do strmih, tudi preko dvesto metrov visokih klifov: Cap de la Chevre


Prav prijetno je raziskovati slikovite votline pod rtom. Ena je lepša od druge. Večinoma so povezane z labirintom prehodov ali vodnih jarkov. Pomemben je le pravočasni umik ob prihajajoči plimi.



Ni komentarjev:

Objavite komentar