petek, 16. maj 2014

POLDER



Nizozemska (Holland)

Dežela tulipanov,


mlinov na veter


in vodnih kanalov.



Velik del nizozemskega ozemlja je včasih prekrivalo morje, ki ga zdaj zadržujejo mogočni nasipi, da ohranjajo rodovitno zemljo, ki leži nižje od morske gladine.


Nekoč, v davnih časih, je v Haarlemu živel svetlolasi osemletni deček. Njegov oče je bil zaporničar, ki je skrbel za ohranjanje nivoja vode v kanalih.



Nekega  jesenskega dne, ko se je fant vračal iz obiska pri slepem starcu, ki mu je nesel nekaj doma spečenih piškotov, je pričelo močno deževati in voda v kanalih je naraščala. Kmalu je zaslišal zvok kapljanja vode iz majhne luknjice v nasipu. Dobro je vedel, da to lahko pomeni katastrofo, saj bi pritisk vode v stene nasipa luknjico samo še povečeval. Stopil je do nasipa in s svojim prstom zaprl luknjico, preprečil curljanje vode in upal, da bo kmalu kdo prišel na pomoč. Bil je vse bolj moker in premražen, a mimo ni bilo nikogar.
Klical je mamo in očeta, ki sta mislila, da bo, kljub prepovedi, a zaradi slabega vremena, prenočil pri starcu. Deček je vedel, da ne sme oditi in vso noč je tiščal svoj prst v majhno luknjico v nasipu.
Šele zjutraj je prišel mimo duhovnik, ki ga je, ležečega na trebuhu na pol poti do vrha nasipa, vprašal kaj tukaj dela. Odgovoril mu je, da zadržuje vodo in ga prosil, naj hitro pokliče pomoč.
Pomoč je prišla takoj za tem in nasip je bil rešen. Vsi ljudje so bili na dečka, ki je rešil Nizozemsko seveda zelo ponosni.

Spominski kipci, postavljeni na nasipih, še danes ohranjajo spomin na izredno požrtvovalno dejanje malega Petra iz Haarlema...






Ni komentarjev:

Objavite komentar