torek, 28. januar 2014

TROLL

Kljub naravnim lepotam je bila v preteklosti, predvsem zaradi severne lege in pestre razčlenjenosti zemeljskega površja,  norveška pokrajina v bistvu za življenje zelo kruta in težka. In ravno zato si veliko lažje predstavljamo tudi bogato mitološko izročilo tamkajšnje kulturne dediščine.
Najbolj značilni liki norveške mitologije so zagotovo Trolli. To so mitološka bitja, kot negativni sinonim za jötunn (velikana), ki živi v odročnih skalnih jamah v majhnih družinskih enotah. Te strašljive pošasti so zelo redko v pomoč človeku, v zgodovinskem razvoju skandinavske folklore postanejo celo človeku nevarne. Tako je domišljija tamkajšnjih staroselcev ustvarila podobo bitij, ki imajo le po štiri prste na rokah in nogah, nekateri najbolj nevarni pa imajo celo devet glav, ki jih priložnostno nosijo pod pazduho! 
Trolli so bitja teme. Živijo v temi, kajti, če jih ujame sončni žarek, v trenutku okamenijo. Na spodnji fotografiji je nekaj primerkov. Vendar pazite: morda ravno zdaj skrivaj opazujejo tudi vas...






Ni komentarjev:

Objavite komentar