četrtek, 12. junij 2014

CHATEAUX

Potovanja skozi čas


Francija ponuja zares veliko izbiro zelo dobro ohranjenih srednjeveških gradov. Morda je pri načrtovanju ogledov pomembno le to, da izbereš manj poznane, v okolju kjer ni velike množice turistov. Tozadevno problematični so predvsem gradovi ob Loari in seveda Versailles. Razen, če ti seveda ni težko stati v dolgih vrstah čakajoč na ogled…

Château de Versailles
Že tako bogato zgodovino tega južnega predmestja Pariza, je še nadgradil Ludvik XIV., ki je leta 1661, ob začetku njegove vladavine, naročil preoblikovanje dvorca v danes znamenito Versajsko palačo z ogromnim parkom. Prav versajski park je svetel vzgled mnogim francoskim mestom, za ureditev mestnih parkov.


Francoska revolucija 1789, ki je bila vodena prav od tu, je po vsej deželi opustošila veliko število gradov in dvorcev, kot simbolov osovraženega fevdalizma. Tudi Versajski palači ni bilo povsem prizanešeno. Po tem, ko je državni konstituitivni zbor ukinil fevdalizem, je razjarjena množica ljudi napadla palačo in iz nje izgnala kraljevo družino v Pariz. Ob napadu so ljudje simbolno obglavljali kamnite kipe ob zgradbi, k sreči pa niso uničili dvorca samega.Več kot štiri desetletja je bila potem palača zapuščena, nakar jo je kralj Ludvik Filip rešil in preoblikoval v muzej, posvečen »vsej Francoski slavi«…Château de la Brède

 

Čudovit primerek gotske arhitekture v kraju la Brède v jugozahodnem delu Francije je istoimenski grad, v katerem je bil rojen eden pobudnikov in utemeljiteljev francoske revolucije, filozof Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu.

V notranjosti si lahko med drugim ogledamo njegovo knjižnico, spalnico in ostale prostore, ki so opremljeni tako, kot so bili v osemnajstem stoletju. Stavba, je zaščitena z vodnim jarkom in dvižnima mostovoma, okoli nje pa se bohoti čudovit park s sprehajalnimi potmi.

Grad je danes last fundacije zadnje lastnice, grofice de Chabannes, leta 2004 umrle zadnje naslednice te plemiške rodbine.

 

 

 

 

 

 

Renesančni grad Château de la Rochefoucauld

 La Rochefoucauld, prvotno La Roche, je naselje in občina v zahodnem francoskem departmaju Charente regije Poitou-Charentes.
Ozemlje, na katerem je bil zgrajen prvotni grad sredi 10. stoletja, La Roche, je bilo sprva v posesti Lusignanskega grofa Huga I. Njegov vnuk Foucauld I. de La Roche je bil prvi gospodar gradu in ustanovitelj po njem imenovane dinastije La Rochefoucauld. Njegovi potomci so prevzeli ta naslov in La Rochefoucauld, sprva gospostvo, leta 1299 povzdignili v baronstvo, kasneje v letu 1515 v grofijo, leta 1622 pa v vojvodstvo. Grad La Rochefoucauld, sedež vojvodstva, je še vedno posest te starodavne plemiške družine, ene najpomembnejših v Angoumoisu. Grajska pristava:
Ni komentarjev:

Objavite komentar