torek, 3. junij 2014

Auñamendi

Euskal Herria, Zuberoa, Arette:


Baskovska dežela Zuberoa na severni strani Pirenejev (Francija). Dolina baretk.


Mestece Arette ob vznožju Pirenejev  na severni, francoski strani:


Prvič sem obiskal dežele Baskov nekaj let po osamosvojitvi Slovenije. Baski so bili navdušeni nad našim uspehom, saj si sami že dolgo želijo živeti na svojem. Sicer dokaj nezaupljivi, so me sprejeli odprtih rok. Trepljali so me po ramenih in mi čestitali. Kasneje sem jih srečeval na slovenskih tleh. Predvsem imajo radi hribe. Veliko planinarijo, kolesarijo...Geografska lega njihovih dežel je podobna slovenski. Tudi baskovski jezik, podobno kot slovenščina, uporablja dvojino, čeprav ima neindoevropski izvor.
Zelo radi prihajajo k nam. Ko v pogovorih izvejo za naše težave, me vedno vzpodbujajo: vztrajajte, imate življenjsko priložnost o kakršni mi zaenkrat lahko le sanjamo!

Čreda ovac na pobočjih Pirenejev:


Arlas in Auñamendi s Col de la Pierre St Martin:


Srečanje z domačinom, z značilno baskovsko baretko na glavi, na vrhu gore Arlas:


Čudoviti Pireneji: Auñamendi (Pic d'Anie), 2.507m najvišji vrh Euskal Herria, baskovskih dežel:


Celodnevna tura na vrh Auñamendi, s prelaza Col de la Pierre St Martin, je bil moj prvi gorniški stik s čudovitim pogorjem...

                                                                
               
                                                                                  

1 komentar:

  1. Čudovito, morda se mi ponudi priložnost, da obiščem Baskijo. Sem se pred leti srečala s skupino Baskov na poti čez Prag, so sestopali s Triglava. Na moj pozdrav oj Španci so me takoj popravili ne ne, Baski. Hvala, da si objavil tvojo zgodbo.

    OdgovoriIzbriši