nedelja, 26. januar 2014

DOM VELIKANOV

Dobrih 1400 metrov vzpona je od Sognefjorda na ledeniško planoto Jotunheimen. Dom velikanov.

Med 26 najvišjimi vrhovi Norveške v tem narodnem parku  je tudi najvišja gora Norveške Galdhøpiggen (2469 m). Sicer pa ledeniki, ledeniška jezera, reke. Na tej višini tudi v poletnem času prevladujejo zimske razmere, zasnežena pobočja okoliških vrhov ponujajo čudovite smučarske užitke. Žal nama ob obisku vreme ni bilo dovolj naklonjeno, da bi si lahko privoščila kakšne aktivnosti, ki jih to okolje ponuja.



Narodni park Jotunheimen obsega 1,151 km² ( je torej slabih 300 km² večji od TNP) in je tako med Norvežani, kot tujimi turisti, zelo priljubljeno gorniško področje. Norveška gorniška zveza oskrbuje veliko število planinskih koč, ki jih povezujejo dobro označene poti. V tukajšnji turistični ponudbi med drugim zasledimo tudi zelo zanimiv model večdnevnih gorniških tur (from lodge to lodge), kakršnega bi z lahkoto prenesli tudi v naše gorsko okolje.



Urejena prometnica, kljub omejitvam narodnega parka, povezuje Sognefjord z notranjostjo pokrajine Oppland. Po tej poti je osrednji Jotunheimen tudi najlažje dosegljiv.



Nekje na sredi, med Oslom, Bergnom in Trondheimom, pod pobočji Jotunheimena leži kraj Lom. Zaradi rodovitne zemlje sicer predvsem kmetijsko področje, je kot izhodišče za vstop v naravni park, močno povezano tudi s turizmom.



Največja znamenitost Loma (ne pod Storžičem, ampak pod Jotunheimenom) je gotovo povsem lesena cerkev iz 12. stoletja, z značilnimi potezami norveške klasične arhitekture.


Ni komentarjev:

Objavite komentar