petek, 24. januar 2014

TELEMARK

Kraljevina Norveška-Kongeriket Noreg in Nynorsk

Danes je med najbogatejšimi državami sveta. Njen gospodarski napredek deloma temelji na izkoriščanju priobalnih zalog nafte in plina.
Po površini je ta skandinavska država skoraj 16 krat večja od Slovenije. Je zelo redko poseljena, saj ima komaj dobrih 4,5 milijona prebivalcev. Reke, jezera, fjordi…pokrivajo skoraj šestnajstino njenega ozemlja. Večja mesta ležijo predvsem v obalnem pasu. Sicer pa hribi, doline in ravnine, gozdovi, stepe…
Država je razdeljena na 19 administrativnih regij, imenovanih Fylker. Ena od teh je pokrajina Telemark, zagotovo med najlepšimi.



Po jutranjih ritualih se zmigava do mesta Evje. Tam zamenjava denar v krone in opraviva najpotrebnejše nakupe. Pot naju potem najprej vodi ob čudovitem jezeru Bygland, nato pa po dolini reke Otre naprej, proti severu.







Hribi in doline tod okoli, so večinoma porasli z gozdovi, vmes jih prekinjajo le granitne, kamnite stene,  struge ledeniških rek, redki travniki in čudovita jezera.



Pokrajina je kot ustvarjena za aktivni počitek domačinov iz večjih mest ob obali, ki se za vikende naselijo v svoje počitniške Hyte. Postavili so jih globoko v gozdovih, ob obalah jezer ali rek. Zanimiva tradicionalna arhitektura. Seveda je osnovni gradnik les, z izrezljanimi portali in strehami z nenavadno kritino. Podobne hišice so postavljene tudi v okoliških kampih, saj se ponoči temperatura, kljub poletju, lahko spusti pod ničlo.





Za vsakim ovinkom, nad vsakim klancem, pod vsakim pobočjem se odkrivajo nove in nove lepote. Na golih pobočjih malo višjih hribov v daljavi, se belijo še kar zajetne krpe snega, na gladini jezer pod njimi plavajo ledeni bloki. Sredi meseca avgusta, dobrih tisoč metrov nad morjem. Potem pa spet: gozdovi, reke, slapovi…


Od tu nekje bova jutri pot nadaljevala naprej, proti fjordom...

Ni komentarjev:

Objavite komentar