nedelja, 25. maj 2014

D-DAY



»Napasti« Normandijo z juga niti Normanom ni prišlo na misel. Zaveznikom pa tudi šele skoraj dva meseca dni po začetku operacije Neptun, ko se je v okviru operacije Overlord v Avranchesu začela znamenita opreacija Kobra, ki je pospešila prodor zaveznikov v notranjost Francije in proti Parizu.


Tudi v tem spodnje Normandijskem mestu se izkaže, da se zgodovina ni pričela leta 1945, kot pri nas. In da je zgodovini imanentna vsa tradicija nekega okolja, tako v ekonomskem, kot naravnem in kulturnem smislu.   


Kljub pomembnosti dogajanja, ki je na skromen način sicer legitimno, tudi v Avranchesu zabeleženo, pozornost pritegne čudovito urejen mestni park, kar je sicer značilnost večine francoskih mest. Pogled iz parka pa krasi čudovit sakralni spomenik gotske arhitekture: Katedrala sv. Andreja, Notre Dame Des Champs: 



Na severni strani mesta doživiš čudovit pogled na zahodno obalo Normandije z obvezno silhueto samostana Mont Saint Michela v daljavi:



Ravnice ob zalivih zahodne obale omogočajo Atlantiku, da se ob plimovanju razlije daleč v notranjost, ob oseki pa pušča svoje ostanke, da omogoča prav poseben način življenja. Regnéville-sur-Mer:



Ob oseki se ogromno področje skoraj popolnoma izsuši za šest ur na vsakih dvanajst zaradi česar nastane suho pristanišče. Že v preteklosti so ladjarji ta pojav izkoriščali za popravila na svojih plovilih.


Čeprav ob oseki voda ni globoka, je gibanje po terenu nevarno zaradi mehkih, premikajočih se sipin in močnih tokov ob nastopu plime.
 

Nepoznavanje ali neupoštevanje naravnega procesa nekaj metrskega plimovanja lahko povzroči manjše ali večje težave. Le zakaj se vsi kopalci na mestnih plažah, ob vsem tem prostoru, stiskajo pod obzidjem, nekaj sto metrov daleč od morja?!? Sables D'Or:



Letos mineva že 70 let od znamenitega izkrcanja zaveznikov na  Utah, Omaha, Gold, Juno in Sword beach na obali Normandije. Izredno herojska dejanja ki so v resnici omogočila konec WWII! Še danes na ta dejanja opominjajo spominski parki z vso ohranjeno vojaško infrastrukturo. Ozemlje, ki ostaja v rokah zaveznikov: Pointe du Hoc:







V vojaških hangarjih so urejeni muzeji, v katerih so prikazani pristni, avtentični detajli obeh nasprotnikov enakovredno. In ni ti težko dojeti zgodovinske veličine te herojske bitke. Zgodovina kot se je zgodila…



Omaha in Utah beach:




Ni komentarjev:

Objavite komentar